גישור להורים גרושים עם ילדים
גישור להורים גרושים עם ילדים הליכי הגישור הגיעו לישראל והתבססו בה ככלי לפתרון סכסוכים בעיקר בתחומי המשפט מזה כעשור ובמשך הזמן הפכו להיות מודל נפוץ ליישוב סכסוכים בתחומי המשפט השונים: במשפט האזרחי, בדיני עבודה, בדיני משפחה, ואפילו במודלים במשפט הפלילי.
כיום בתי משפט לענייני משפחה ובתי דין רבניים מפנים כהליך של שגרה ומתוך חוק, צדדים למפגש מקדים בו מוצג לצדדים הגישור כאלטרנטיבה ליישוב המחלוקת בין הצדדים וזאת בטרם מתחילים להתנהל ההליכים בבית המשפט וכתנאי לקיומם.
מהו גישור?
הגישור הוא תהליך בו צד שלישי נייטרלי (המגשר) מסייע לצדדים לקיים ביניהם מו"מ ישיר, המבוסס על עקרונות המו"מ המשתף. ההצטרפות לתהליך הגישור היא וולונטרית, והצדדים רשאים להפסיקו בכל עת. לצדדים שליטה מלאה על התהליך והם מגבשים בעצמם את הפתרון המתאים ביותר עבורם לסיום הקונפליקט ביניהם. תוצאת הגישור היא הסכם כתוב (או בעל פה במקרים מסוימים) עליו חתומים הצדדים, אשר יכול לקבל תוקף של פסק דין ( בגירושין חובה לאשר את ההסכם) אם יוגש על ידי הצדדים לבית המשפט. המגשר, הנו נטראלי- אין לו עניין אישי בסכסוך ותפקידו לסייע לצדדים לעצב את פתרון הסכסוך בכוחות עצמם . ניתן לומר שהגישור הוא מו"מ מונחה ומשוכלל.
מהם היתרונות הבולטים של הגישור?
בין היתרונות הבולטים של הגישור ניתן לראות את השמירה על מערכות היחסים בפרט בתחום משפחה, ניתן להתאים את הפתרון לצורכי הצדדים, לצדדים יש מעורבות בהליך ומחויבות לפתרון, לצדדים יש אפשרות של שליטה בהליך עצמו ובתוצאות (בניגוד ביהמ"ש בו התוצאות מוכתבות ע"י השופט). ההליך הנו סודי ולא ניתן לפרסום, וכן מאפשר לצדדים כלים לפתרון קונפליקטים בעתיד.
כאשר עומד על הפרק ילדים משותפים, והורים גרושים, תמיד עולות סוגיות הנוגעות לגידול הילדים המשותפים כגון מסגרות חינוך בעתיד, מזונות שעשויים להשתנות (בעקבות שינוי נסיבות)שינוי מקום מגורים וכדומה. להליך הגישור ניתן לחזור בכל עת גם כאשר ההורים התגרשו, זאת בטרם פניה לבית המשפט ו/ או בית הדין הרבני.
לסיכום- הגישור מייתר את ההליך המשפטי, מאפשר לצדדים ליצור את ההסכם הטוב והנכון להם, ההסכם "מחזיק" יותר מהכרעות שיפוטיות, תהליך הגישור משוחרר ממגבלות זמן ופרוצדורה ויכול להתנהל ברציפות וללא הפרעות כך שבסופו של דבר ההשקעה מבחינת זמן וכסף תהיה נמוכה לעין שיעור מזו שבהליך המשפטי.
מניסיון רב שנים בתחום הגישור זוגות רבים אשר התגרשו באמצעות הליך של גישור, ההורים המשיכו לשמור על קשר טוב ביניהם לטובת הילדים וההסכם החזיק לאורך שנים, גם אם נדרשו לחזור לגישור גם בהיותם הורים גרושים.
הזמנה לפגישת ייעוץ
עם כניסתו לתוקף (ביולי 2016) של החוק להסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה- 2014, זוגות המעוניינים להתגרש יחויבו להשתתף בפגישות מהו"ת (מידע, היכרות ותיאום) ביחידת הסיוע שליד בתי המשפט ובתי הדין. מטרת הפגישות תהיה, לתת לבני הזוג מידע מגורמים מקצועיים על מגוון הדרכים העומדות לרשותם ליישוב המחלוקת בדרכי שלום, מחוץ לכותלי בית המשפט, לרבות טיפול אישי או זוגי, גישור, "גירושין בשיתוף פעולה", תיאום הורי וכו' ועל ההשלכות המשפטיות, רגשיות, חברתיות וכלכליות של הליכים משפטיים.
מטרת החוק הינה לאפשר לצדדים למצות את כל האפשרויות להגעה להסכמות בעצמם, במקום שגורלם
גישור להורים גרושים עם ילדים יוכרע לאחר הליכים משפטיים ארוכים, יקרים וכואבים להם ולילדיהם.
אני מזמינה אתכם, כבר עתה, ליצור עמי קשר על מנת לקבל את כל המידע, עוד בטרם תפתחו הליך ליישוב הסכסוך על מנת לנסות להגיע להסכמות גם לפני הגשת בקשה ליישוב סכסוך, לייתר את הצורך בדיונים ולחסוך זמן וכסף רב.
עוה"ד המגשרת והנוטריון אביה שטיין קורלנד